[O1] Skrzypiący fotel kierownika.

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • BaaartPL
    Rider
    • 2010
    • 261

Na allegro jest pełno Helixów tylko wybierać. Oczywiście instalacja w uprzednio wygłuszone drzwi
    Bartek
    http://forum.octaviaclub.pl/viewtopi...=644167#644167
  • GrabaR
    Drive
    • 2009
    • 67

Witam wszystkich!

Niestety zaczął mi skrzypieć fotel kierownika - na szczęście jeszcze nie na każdym wyboju. Zdiagnozowałem ( nie pytajcie jak), że piszczenie pojawia się najczęściej gdy mój zad porusza się równolegle do płaszczyzny podwozia - wiecie co to może być? Wystarczy przesmarować czy trzeba wymienić? Demontaż fotela potrzebny? Czy w razie demontażu wystarczy odpiąć aku (mam poduchy z boku) czy trzeba zrobić coś więcej?

Nie znoszę jak mi w aucie coś skrzypi - pomóżcie!!!

Tak na marginesie - jak bym musiał demontować to nie działa mi regulacja pionowa fotela (jakaś wajcha podobno) i chciałbym ją naprawić - dużo z tym zachodu?

Komentarz

• Agamek12
      RS
      S_OCP Member
      • 2006
      • 9935
      • Ford

Mi skrzypi jak jest maksymalnie opuszczony - może podnieś sobie minimalnie (1/4 ruchu wajchą od podnoszenia) i pomoże - mi pomogło...
      Adam... Używam:
      Rolka: e11FL 97KM/130Nm
      Passek: B6 175KM/366Nm

Komentarz

• GrabaR
        Drive
        • 2009
        • 67

Niestety nie mam takiej opcji bo mi regulacja pionowa nie działa

Komentarz

• jarojaro1973
          Drive
          • 2009
          • 53

Mam dokładnie taki sam problem jak GrabaR, tzn. też skrzypi mi fotel kierowcy i też mam poduchy oraz dodatkowo podgrzewanie. Regulacja góra/dół sprawna, podnoszenie nic nie pomaga.
          Jak go można przesmarować i w jakich miejscach?
          Można bez demontażu czy raczej jest to konieczne, a jeżeli tak to jak to zrobić? (poduszka boczna + podgrzewanie).
          Było 122KM, 266Nm - jest 138KM, 326Nm

Komentarz

• sh3v
            Rider
            • 2008
            • 410

Tez mam problem ze skrzypiącym fotelem kierowcy, mam gołe fotele. Czy wybranie i nasmarowanie elementów może coś poradzić? czy raczej coś sie wyrobiło i należy wymienić fotel?

Komentarz

• madafaka
              Drive
              • 2009
              • 70

U mnie też kiedyś było podobnie. Wyciągnąłem fotel i nałożyłem smar przy "rolce", a także przy jednym "trzpieniu" który ma na końcu swego rodzaju zawleczkę (trzpień jest przy rolce). Ta operacja pomogła (już jakieś 6 miesięcy jest cisza i spokój. Przepraszam za tak "nie techniczny" opis i brak zdjęć, ale może komuś pomoże.

Komentarz

• sh3v
                Rider
                • 2008
                • 410

Jakiś to był specjalny smar?

Komentarz

• madafaka
                  Drive
                  • 2009
                  • 70

Biały smar (spray), firmy Wurtz. Puszka jest koloru zielonego jakby coś.

Komentarz

• GrabaR
                    Drive
                    • 2009
                    • 67

Czyli przesmarować gdzie tylko się da
                    sh3v Zrób jakieś foty z tej operacji i daj na forum albo priva jak dasz radę!

Komentarz

• sh3v
                      Rider
                      • 2008
                      • 410

No dziś zrobiłem operację wyciszenia skrzypka w fotelu.
                      Bohaterem został... oooooooo!! Beko!!

Na początku wybrałem fotelius, aby to zrobić trzeba odsunąć do końca fotel i odkręcić 2 śrubki. Następnie wskakujemy do tyłu za fotel (lepiej przesunąć go z powrotem do przodu :P) Zdejmujemy zaślepki z tych plastików osłaniających szyny i odkręcamy śrubkę (z 2 stron). Teraz przesuwamy fotel do samego końca. Zeskoczy on z szyny, bierzemy go na ostro i wynosimy przez tylne drzwi.

Na glebę go do góry nogami żeby mieć dobry dostęp do elementów skrzypiących. No i ja teraz wszystkie śrubki poodkręcałem i z powrotem dokręciłem. Niestety nic się nie zmieniło więc przystąpiłem do aplikacji ... ooo BEKO! :lol:
                      Poluzowałem znowu śrubki, pryskałem i dokręcałem i potem znowu pssssssyyt
                      Źródło mojego skrzypienia było dokłądnie pod tą rolką która się sunie po szynie.
                      Mam nadzieję że komuś się przyda, w sumie nic trudnego ale.. :diabelski_usmiech

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

Zamieszczone przez Agamek12
                        Mi skrzypi jak jest maksymalnie opuszczony - może podnieś sobie minimalnie (1/4 ruchu wajchą od podnoszenia) i pomoże - mi pomogło...
                        dobre :!: miałem ten sam problem w seacie i też pomogło :szeroki_usmiech

Komentarz

Pracuję...